Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петко Сертов се прибра в България

Снимка: БГНЕС

Бившият председател на ДАНС Петко Сертов се е прибрал в България през изминалата нощ. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.

Тази нощ в 1.30 господин Сертов се прибра на територията на Република България. Беше в автомобил, управляван от неговия брат. В автомобила беше и неговата съпруга. Това стана в 1.30 на КПП "Кулата" в посока България. Той заяви, съвсем доброволно, че е претърпял лек пътен инцидент в Гърция, което е наложило някакъв тип лечение и след това доброволно, без никакви данни за сериозни здравословни проблеми, в момента е на територията на Република България и днес ще бъде снет  от издирване от всички международни информационни системи.

Изказването си Вучков направи преди началото на дискусия за административната реформа в МВР, по време на която министърът обясни визията си:

Вътрешно степенуване на държавната служба в МВР, диференциране. Първа категория труд да остане само за служителите, които работят в най-тежки условия, става дума за пожарникари и спасители, униформен състав, разследващи полицаи, дознатели, естествено, оперативен състав.


Министърът обясни, че, на практика, с предстоящата реформа части от администрацията на МВР - като например телефон  112, на дирекциите: "счетоводство", "човешки ресурси", "МВР болница" и "пресцентър" вече няма да се подчиняват на закона на МВР. Те ще минат на подчинение на Закона за държавния служител, който на практика им отнема привилегиите от 20 заплати при пенсиониране и 40  работни дни годишен отпуск. От МВР обаче уточниха, че промените ще важат за новопостъпилите служители в системата.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна