Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паметна плоча на Петър Увалиев бе открита в София

Съпругата на Увалиев - Соня Рув на откриването
Снимка: БГНЕС

Паметна плоча на Петър Увалиев беше открита на столичната улица „Кърниградска”, където се е намирал родният му дом. Днес се навършват 100 години от рождението на една от най-ярките фигури на българската интелигенция на 20-ти век. Петър Увалиев е дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, университетски преподавател, писател, преводач, радиожурналист и критик. 
При откриването на паметната плоча вицепрезидентът Маргарита Попова заяви:
Тук сме, за да направим една реплика в памет на една магистрална личност, личността на Петър Увалиев, личността, в която се съчетават епохи. Тук сме, за да направим реплика за памет, но за нашата памет, за историческата памет, защото без нея не могат да съществуват нито общества, нито държави. Петър Увалиев е този, у когото образът и символът на родината и на отечеството бяха запазени и останаха до последно обичани и светъл символ.
По повод 100 години от рождението на Увалиев в Регионалната библиотека на Добрич е подредена изложба на книги от личната му библиотека. Колекцията е подарък от съпругата му Соня Рув и фондация "Семейство Увалиеви" и съдържа книги по философия, психология, история, литературознание, обща теория на изкуството, сценарии, писани от Увалиев. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна