Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въпросът за избор за осигуряване в частен фонд или НОИ не е разглеждан от НАП и предстои да бъде решен законодателно

Снимка: БГНЕС

Вноските за втора пенсия ще могат да се прехвърлят само веднъж от частен фонд към НОИ. Това е записано в становище на Националната агенция за приходите до териториалните дирекции, публикувано на сайта на агенцията. Хората, които тепърва започват да се осигуряват, трябва да направят избора в рамките на година, а докато посочат писмено решението си, вноските им отново ще отиват автоматично към държавното обществено осигуряване. По-късно от НАП уточниха пред "Хоризонт", че въпросът за избор за осигуряване в частен фонд или НОИ не е разглеждан от НАП и предстои да се реши законодателно. В публикуваната на сайта на агенцията информация се възпроизвеждат единствено разпоредбите на действащия Кодекс на социалното осигуряване. Въпросът дали изборът ще е еднократен, или не предстои да бъде решен нормативно от Министерствата на труда и социалната политика и на финансите, допълват от приходната агенция.

В становището, изпратено до структурите на НАП, се обясняват текстовете от Кодекса за социално осигуряване, приети в края на миналата година, според които преместването от частен фонд към НОИ може да стане еднократно. Това се отнася за хората, които вече имат осигурителен стаж и са родени след 31-ви декември 1959 г. Засега срок, в който всеки трябва да декларира решението си, не е посочен. Ако не подадем специална декларация, партидата остава в частния фонд. 

За хората, които тепърва започват трудовия си стаж, е дадена една година, в рамките на която да заявят волята си. Ако не го направят, партидите им автоматично отиват в държавното обществено осигуряване. Също така, във времето, в което вече се осигуряват, но не е изтекла годината и те не са посочили частен фонд, парите ще отиват в НОИ. Това означава, че ако един човек започне да се осигурява за първи път през февруари, но посочи частен фонд чак през ноември, 5-те процента от вноската му, които отиват за втора пенсия, ще се трупат в НОИ до ноември.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна