Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Настояваме разследването срещу Пеевски и Кръстева да не се изпрати на Софийската градска прокуратура

В последните 5 години е имало най-малко 4 заплахи за живота на Пеевски

Снимка: БГНЕС

Имаше пределно много основания да настояваме разследването срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева да не се изпрати на Софийската градска прокуратура. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Николай Стайков от "Протестна мрежа" по повод на отказа на прокуратурата да разследва Пеевски и Кръстева по сигнала на "Протестна мрежа" от февруари 2014-а година за действия на организираната престъпна група "Цветан Василев – Делян Пеевски – Николай Бареков".
Съпругата на председателя на въпросната прокуратура е била съветник на депутат от ДПС. Там има и градски прокурори със златни карти от една банка, която не издаваше кредитни карти. В най-достоверния списък с депозанти в КТБ излязоха имена, съвпадащи с имена на висши прокурори от Софийска градска прокуратура, с недекларирани депозити от шест цифри. Така че основанията са предостатъчно и ние изрично настоявахме да не е в Софийска градска прокуратура, но беше изпратено не само на Софийска градска прокуратура, но и на същия прокурор, който разследва делото "Бисеров", което се оказа забавено според нея от швейцарската страна, а в един момент се оказа, че не е свършена работата тук, а се измисля оправданието с прокуратурата на Швейцария. Това не е изненадващ резултат изобщо.

Стайков заяви, че юристи доброволци вече се запознават с документа, а организацията ще продължи да търси институционално отговор на въпроса: "Кой?". 

Ние заявихме, тогава прозвуча малко фрапиращо, че има организирана престъпна група. Сега можем да кажем и какъв е размерът на щетите, причинени от тази организирана престъпна група. Той е размер на милиарди. Това са депозанти, които си загубиха депозитите в КТБ и много други разходи, които ще отнеме много време да изброяваме. 

Насажда се впечатление, че Пеевски в момента е силен и никой не би посмял да тръгне срещу него, коментира Стайков. Организацията продължава да разпитва как се е случило технически издаването на достъп на настоящия депутат до класифицирана информация, с цел да може да стане председател на ДАНС: 

В хода на преписката се оказа, че в последните 5 години е имало най-малко четири заплахи за живота на Делян Пеевски. Това е изключително интересен факт. Имаме национален шампион – български политик по заплахи за живота му. Излиза, че един човек, който е бил за 5 години заплашван четири пъти, е чист като сълза.

Освен това самото разследване оставя едно изключително негативно впечатление, което е на практика поощряващо за политиците да го ползват. То казва: "Ние не можем да разследваме офшорни връзки, това е извън нашата компетентност и не е релевантно в момента". На практика всеки един политик, магистрат, всяка публична личност могат да си регистрират една офшорна фирма и да си оперират през нея, да си живеят в имоти, на които въпросната фирма е краен собственик, да си извършват бизнес, да искат лицензи за определена дейност в страната и никой не може да им зададе въпрос. Това е изводът от целия документ, който аз мога да направя. 

Предаването на МВР и ДАНС в ръцете на ДПС е била от най-грижливо пазените тайни на предишното управление, коментира Стайков.

Интервюто на Силвия Великова с Николай Стайков можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна