Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският парламент ще гласува решение за продължаване на участието на страната в операцията срещу "Ислямска държава"



След нападенията в Париж френското Национално събрание днес трябва да гласува продължаването на френската военна мисия срещу "Ислямска държава" в Ирак. Премиерът Манюел Валс ще говори пред депутатите и за мерките за вътрешната сигурност на страната.

Четири месеца след началото на френската мисия в международната коалиция срещу ислямистите в Ирак френските депутати трябва да се произнесат за нейното продължаване, съгласно конституцията.

Контекстът на дебатите е много драматичен, особено след разпространения видеозапис на един от нападателите Амеди Кулибали, който обявява деянието си от името на "Ислямска държава".

Досега около 800 френски военни са ангажирани във въздушните мисии, за да подпомагат иракските военни сили да се справят с ислямистите. До този момент френските въздушни сили са нанесли около 30 удара по ислямистки обекти.

Очаква се депутатите да подкрепят продължаването на мисията, но въпросът за ресурсите и възможностите на френската армия е сериозен в момента на бюджетна криза и неизползване на армията за защита на националната територия от нови атаки. Засега властите изключват изпращането на сухопътни войски в Ирак.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна