Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се утре италианският президент Джорджо Наполитано да подаде оставката си

| обновено на 13.01.15 в 18:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Италия Джорджо Наполитано се сбогува с почетната гвардия и с целия персонал на президентския дворец "Куиринале". Церемонията бе закрита и окачествена като "частна", тъй като протоколът предвижда официално изпращане на държавния глава след изтичане на мандата или доброволно оттегляне от поста.

Оставката се очаква за утре, като президентът трябва да я подпише и връчи на главния секретар на президентството Донато Мара, чието задължение е да я изпрати на председателите на двете камари на парламента и на премиера.

Съгласно конституцията, временно изпълняващ функциите на държавен глава автоматическа става председателят на Сената Пиетро Грасо. В срок от 15 дни председателят на долната камара Лаура Болдрини е длъжна да свика съвместно заседание на Камарата на депутатите и на Сената, на което да бъде избран нов президент на републиката.
Джорджо Наполитано ще стане пожизнен сенатор. 

89-годишният Наполитано обяви още преди две седмици, че ще се оттегли скоро, но не уточни кога. Съобщавайки днес новината, Ренци нарече Наполитано убеден европеец, ръководил Италия интелигентно и мъдро

През 2013-а година италианският президент неохотно се съгласи на втори мандат, за да не изпадне страната в политическа криза след парламентарни избори, които не излъчиха категоричен победител.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна