Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР ще бъде разделена на две

| обновено на 13.01.15 в 20:51
Снимка: БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще бъде разделена на две - енергетика и води, съставът й ще се избира от парламента, а не от Министерския съвет, а заседанията й ще са изцяло открити. Тези промени в Закона за енергетиката бяха приети на първо четене от парламентарната комисия за наблюдение на дейността на ДКЕВР. 

Промените в енергийния закон целят по-голяма ефективност, независимост и прозрачност на регулатора. Срещу тях се обяви председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Според нея ако всички заседания бъдат открити, това ще затрудни работата на комисията, а разделянето й на две - енергетика и води, така, както е предложено в законопроекта, няма да повиши нейната ефективност, смята Тодорова.

По време на заседанието на парламентарната комисия от регулатора поставиха въпроса за финансирането им. Той е в размер на близо 4 милиона лева годишно. Приходите на ДКЕВР са 10-12 милиона, но те отиват в държавния бюджет.

Валентин Николов от ГЕРБ препоръча между първо и второ четене на закона да бъда намерен вариант за гарантиране на финансовата независимост на ДКЕВР. Таско Ерменков от "БСП - лява България" предложи събираните такси да остават в комисията с цел подобряване качеството на работата й.

Светла Тодорова обясни, че заплата на старши експерт в комисията в 650 лева и че има много незаети бройки, тъй като за тях кандидатстват не специалисти, а просто хора, които си търсят работа.

Промените в Закона за енергетиката бяха приети с 9 гласа "за" и 4 "въздържал се".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна