Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Италия Джорджо Наполитано подписа своята оставка

| обновено на 14.01.15 в 11:59
Джорджо Наполитано
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Президентът на Италия Джорджо Наполитино подписа своята оставка. Тя е в четири екземпляра. Три от тях секретарят му Донато Мара връчва съответно на председателя на Камарата на депутатите Лаура Болдрини, на председателя на Сената Пиетро Грасо и на премиера Матео Ренци.

Под звуците на националния химн Джорджо Наполитано поздрави гвардейските и всички останали представители на военните части в двора на президентския палат „Куиринал”. Веднага след това той отпътува за своя частен дом в Рим. С това приключва неговият мандат на президент. От този момент 89-годишния Джорджо Наполитано ще е пожизнен сенатор.

Наполитано напусна поста
съгласно уговорките между партиите от миналата година. Тогава демократите не можеха да съставят правителство, а парламентът - да избере нов президент на страната.

Председателят на Камарата ще определи дата за избор на нов президент от парламента в срок от 15 дни след подаването на оставката. До избора на нов президент функциите ще изпълнява председателят на Сената Пиетро Грасо.

Джорджо Наполитано, който е голям европеист, е първият в историята на италианската република президент с два мандата. От първото му избиране през 2006-а година досега той заема поста почти 9 години. За своя исторически мандат той получи поздравления от Европейския парламент и от американския президент Барак Обама.


Джорджо Наполитано е третият президент на Италия, родом от Неапол след Енрико Де Никола и Джовани Леоне.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна