Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Към края на лятото започва санирането по националната програма

Снимка: БГНЕС

Санирането на жилища по новата национална програма ще започне към края на лятото, обявиха от партия ГЕРБ. Разяснителни брошури бяха раздадени и на депутатите. 

Програмата на управляващите за саниране на панелните жилища ще предостави 100 процента безвъзмездна финансова помощ за допустимите сгради. Над един милион домакинства живеят в панелки. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че основният проблем е свързан с консолидацията със собствениците на ниво блок, които трябва да регистрират сдружение с управителен съвет.
Нито един от тези разходи няма да остава за сметка на общинския бюджет. Схемата предвижда предоставяне на авансово плащане към общините, което да не натовари допълнително общинските бюджети.
Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев изрази задоволство от инициативата и даде за пример как се разхищава топлинна енергия у нас:
Ние използваме три пъти повече енергия за да отоплим един квадратен метър в своето жилище, отколкото използват в Германия. Един милиард лева е сумата за 2015 година. Тя ще позволи мерки за енергийна ефективност на около 20 процента от панелните сгради в държавата. Обхватът по тази програма с този ресурс ще бъде около три, четири хиляди блока на територията на цялата страна.
Самото саниране ще започне след месец август, допълниха депутати от ГЕРБ.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна