Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Победител в класацията „Надпяване” за месец декември е песента „Димитро, сино Димитро” в изпълнение на Мария Бечева, съпровод на гайда Илия Учиков

БНР Новини
Мария Бечева и Илия Учиков
Снимка: личен архив

Мария Бечева е ученичка в 3 клас в СОУ „Васил Дечев” – Чепеларе. Тя е с изключителна певческа дарба. Неин откривател и музикален педагог е Илия Учиков – художествен ръководител на Фолклорен ансамбъл „Орфей” при Народно читалище „Родопска искра” – Чепеларе. Още с първата си поява на сцената на читалището в Чепеларе, тогава на четири годинки, Мария прикова публиката и я остави със затаен дъх с изпълнението си. Всяка нейна изява предизвиква искрено възхищение и възторг от таланта й. Вече всички в града я наричат славеят на Чепеларе. Мария е носител на редица грамоти и награди от национални и международни фолклорни фестивали: Детски фолклорен фестивал „Орфей пее с морето” 2012, ІХ Черноморски събор „Евро фолк” 2012, ХVІІ Старопланински събор „Балкан фолк” 2013, Х Черноморски събор „Евро фолк” 2013, ХVІІІ Старопланински събор „Балкан фолк” 2014, където е обявена за откритие на фестивала.

Илия Учиков
вече 17 години преподава гайда и народно пеене. Уникалното при него е, че наред с това той преподава свирене на гайда и учи своите възпитаници да изработват този инструмент. Под неговото вещо ръководство са израснали много гайдари и гайдарки, певици и певци и танцьори. Има талант да работи с деца и е откривател на много таланти, между които е и Мария Бечева.
Той е и уникален изпълнител на гайда. По-голямата част от творческата му дейност е преминала в Народно читалище „Родопска искра” – Чепеларе. Той е дългогодишен ръководител на битова група за народно пеене и гайдарски състав, които през 2007 г. обединява във Фолклорен ансамбъл „Орфей”. В периода 2008 – 2014 година е носител на многобройни награди от Старопланинския събор „Балкан фолк” и Черноморския събор „Евро фолк”. Илия Учиков е удостоен със званието „Маестро” на Черноморския събор „Еврофолк 2009”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна