Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виена почете паметта на жертвите на атентатите в Париж

Снимка: Анастасия Бакалска

Австрийският парламент почете паметта на жертвите на терора в Париж тази сутрин. След минута мълчание последваха реч на бундесканцлера Файман и изявления на шестте парламентарно представени партии.

В часа за възпоменание на жертвите на терористични атаки в Париж от миналата седмица партиите в австрийския парламент отделиха минута за мълчание със значки и надписи "Аз съм Шарли" и "Няма място за радикалния ислям".

Бундесканцлерът Файман даде начало на речите: Всяка форма на омраза, всяка форма на унижение и антисемитизъм нямат място в едно демократично свободно общество.

Вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер от своя страна отрече всяка форма на екстремизъм: Това беше удар върху ценностната система на целия свободен свят. Беше удар върху разнообразието и целостта на нашето общество.

Австрийските парламентарни представители се обединиха за твърдо отстояване и защита на основните демократични права в правовата държава. 

В желанието си да се борят заедно срещу терора и да отстояват правото на мнение и свободата на словото се обединиха и християни, евреи и мюсюлмани във Виена.

Вчера президентът Хайнц Фишер и най-големите религиозни общности в Австрия съставиха обща декларация, в която артикулират ужас от престъпленията и солидарност с жертвите и пострадалите. Президентът прочете част от нея.

„В Австрия държавата и църквата са разделени, но това не е пречка при отхвърлянето на терора, както и при защитаването на демокрацията, човешкото достойнство и човешките права да работят заедно.“

Австрийските политици призоваха за преодоляване на страха и за разумна борба срещу екстремизма, защото Европа е по-силна от автоматичните оръжия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна