Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС обсъжда промени в Закона за енергетиката

| обновено на 15.01.15 в 12:14
Снимка: БГНЕС

Народното събрание обсъжда на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката.Една от предвидените промени е избирането на членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се извършва от Народното събрание.

Основната промяна, която предлага Министерскят съвет, е ДКЕВР да се раздели на два специализирани състава - единият - по въпросите на енергетиката, а другият - по въпросите на водоснабдяването и канализацията. Предлага се да бъдат завишени и изискванията за професионален опит от 3 на 5 години за всички членове на  енергийния регулатор, както и Народното събрание да избира председателя и членовете на комисията.

Александър Ненков от ГЕРБ подкрепи идеята:

Ако продължим да се опитваме да влияеме по един формален или неформален начин на тази комисия, никога тази комисия няма да заработи по начина, по който трябва. Тя трябва да работи абсолютно безпристрастно, прозрачно. Нейните решения да бъдат основани не на политически, а на икономически принципи.

Патриотичният фронт подкрепя принципа на закона, но изказа резерви. Валери Симеонов заяви:

Ние не приемаме предложението комисията да се състои от два състава, а да има един общ председател.

За по-голяма прозрачност законопроектът предвижда ограничаване на закритите заседания на специализираните състави на комисията единствено до случаите, когато се оповестява защитена по закон информация. Критики към предлаганите промени направиха депутатите от БСП. Таско Ерменков каза:

Ние не сме против закона, затова няма да гласуваме против него, но той не е закон, който отговаря на очакванията на българския народ. Нищо повече.

Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че енергийният регулатор се нуждае от кадрова промяна:

Ако не променим регулаторите, промяна в България не може да настъпи. Всички членове на парламента ще могат да предлагат кандидати на ДКЕВР, ще има изслушване. Това ще даде възможност за качество.

От АБВ и ДПС подкрепят законопроекта, като имат препоръки някои детайли да бъдат преосмислени. От партия  "Атака" не одобряват законопроекта, тъй като за тях е непълноценен.

Очаква се депутатите да утвърдят и вътрешните правила за работа на Комисията за контрол на службите за сигурност, прилагане и използване на специалните разузнавателни средства и достъпа до данни по Закона за електронните съобщения.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна