Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забраната за внос на някои продукти от САЩ и ЕС засегна и пратката космически храни

Снимка: фотоколаж Вергил Митев

Руските контрасанкции могат да оставят без храна американските и европейските астронавти, които работят на борда на Международната космическа станция.

Забраната за внос на редица продукти от САЩ и ЕС засегна и пратката космически храни, които трябва да бъдат доставени на околоземна орбита на 17-и януари от руския транспортен кораб "Прогрес". Товарът, предназначен за астронавтите, е бил задържан на митницата, като представители на "Роскосмос" са направили необходимите постъпки за неговото освобождаване, но засега отговорните за това чиновници оставали безмълвни.

От института за медико-биологични изследвания към Руската академия на науките, който отговаря за медицинското обслужване на руския екипаж, все пак заявиха, че американските и европейските астронавти няма да останат гладни, тъй като руските космонавти имат достатъчни количества хранителни продукти и са готови да ги споделят със своите колеги. Освен това корабът "Прогрес", който предстои да стартира в събота, ще достави до руския сегмент на станцията още няколкостотин килограма продукти, вода и кислород.

Междувременно бе съобщено, че британската певица Сара Брайтман от днес е в Звездното градче край руската столица, където ще протече нейната подготовка за насрочения за за 4-ти октомври 2015-а година 10-дневен полет до Международната космическа станция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна