Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шокиращото решение на Швейцарската централна банка предизвика хаос на европейските валутни и фондови пазари

Напрежението на глобалните капиталови пазари се повиши рязко след днешно изненадващо решение на Швейцарската централна банка да се откаже от три и половина годишния си "праг на търпимост" за евро/франка в 1,2000 нивото, което предизвика до първоначално драматично поскъпване на швейцарската валута с почти 30%.

Хаосът, обхванал валутните борси, се пренесе и на европейските пазари на акции, като сега швейцарският фондов индекс SMI се срива с цели 13,64%, бележейки най-солиден еднодневен спад от около 25 години насам (от 1989-а година). По този начин само в рамките на няколко часа пазарната стойността на водещите компании в Швейцария се намали с цели 100 млрд. долара.

Инвеститорското напрежение се пренесе и на останалите борси на Стария континент, като за кратко основните индекси се понижиха с близо 2%, преди да последва известна стабилизация. Сега общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се търгува около вчерашните нива на затваряне, немският индекс DAX се понижава с 0,36%, френският индекс CAC40 пада с 0,65%, а британският индекс FTSE100 - с 0,51%.

Солиден спад бележи швейцарският банков сектор, като акциите на USB AG се понижават с 13,55%, а на Credit Suisse Group AG - с 14,69%. Рязкото поскъпване на франка доведе до здраво понижение и на акциите на редица водещи швейцарски компании, извън банковата сфера. Акциите на Nestlé SA се понижават с 10%, на Actelion Ltd. - с 14,83%, на Swatch Group - с близо 15%, а на Richemont - с около 14%.

Изпълнителният директор на швейцарската компания за часовници Swatch Group Ник Хайк определи днешното решение на ШЦБ като "цунами" за страната и за нейната икономика. Днес е ужасен ден за корпоративна Швейцария, допълни той.

Според анализатори в банката UBS днешното решение на ШЦБ да се откаже от "прага на търпимост" в евро/франка на ниво от 1,2000 ще има голямо негативно влияние върху швейцарската икономика. В изявление на банката се посочва, че директният негативен ефект върху швейцарските износители се оценява на около 5 млрд. франка, което се равнява на понижение на БВП на страната с 0,7%.

Драстичното поскъпване на франка хвърли в смут валутните и фондови пазари и в Централна Европа, тъй като съживи страховете около големите дългове (кредити) в швейцарски франкове на редица домакинства и търговски банки в страни като Унгария и Полша. Унгарският форинт се понижи до рекордно дъно спрямо еврото, обезценявайки се с 1,8%, полската злота загуби 1% от стойността си спрямо долара, докато чешката крона се понижи с 0,5%.

Банките в Източна Европа изглеждат уязвени от рязкото поскъпване на франка с оглед техни все още солидни по размер задължения в швейцарската валута. Това провокира спад на техните акции след днешното „кошмарно“ решение на ШЦБ, като акциите на полските банки MBank и BZW Bank се понижават с 6%, а на унгарската банка OTB Bank - с 4%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна