Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон откри олимпийските игри, дует запали огъня

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Франция Еманюел Макрон откри официално 33-тите олимпийски игри в Париж. А олимпийският огън беше запален в края на дълга щафета от лекоатлетката Мари-Жозе Перек и от джудиста Теди Ринер, след което се отлепи от земята, понесен от балон. Над 4-часовата церемония завърши с песен на Селин Дион, едно от многото музикални изпълнения в екстравагантната, новаторска и пълна с изненади вечер, която остава като една от най-красивите в историята на града.

В традиционния парад на нациите, този път с лодки по река Сена, знаменосци на нашата делегация бяха боксьорката Станимира Петрова и плувецът Любомир Епитропов. 

В края на официалната част от церемонията беше издигнат олимпийския флаг и своите речи произнесоха Тони Естанге и Томас Бах.

Президентът на организационния комитет Тони Естанге направи дълго обръщение на френски и кратко на английски към спортистите, зрителите и гостите.

"Любители на игрите във Франция и по света - Добре дошли в Париж! Липсвахте ни! За нас е огромна чест е да ви посрещнем тук 100 години след последния път, когато бяхме домакини на летните игри. Често се казва, че Франция е страната на любовта. Едно знам, че когато обичаме, обичаме истински . . . а между Франция и олимпийските игри има дълга любовна история. Тази любовна история се ражда преди близо 130 години, само на няколко километра оттук, в главния амфитеатър на Сорбоната, където Пиер дьо Кубертен предлага възраждане на древните олимпийски игри. И тази любовна история се разрасна с Игрите в Париж, Шамони, Гренобъл и Албервил. Ясно е, че продължаването на това наследство е огромна отговорност. Така че вложихме сърцата си в него. Да обичаш игрите означава да ухажваш игрите в продължение на 100 години за шанса да ги върнеш в Париж!", каза на родния си език трикратният олимпийски шампион в кану слалома.

"Уважаеми спортисти, нямаме търпение да изживеем всичко заедно с вас. Радостта, сълзите и любовта, които ще вложите във всеки момент. Благодаря ви, че сте тук. Вие успяхте! Браво! Знам какво означава това, знам какво ви е коствало. Познавам пътя, който сте следвали, за да сте тук сега. Париж ще ви се отблагодари. Това е градът на любовта и през следващите 16 дни това е вашият град. Заедно с кмета Ан Идалго искаме всеки спорт и всеки олимпиец да превърнат този град в свой дом. Така че, добре дошли у дома. Добре дошли в Париж! Добре дошли във вашия момент в историята! Изживейте го. Обичайте го! И ни носете със себе си! Светът е на ваша страна!", добави Естанге на английски.

След него слово произнесе и президентът на МОК Томас Бах.

"Най-накрая моментът настъпи! Добре дошли на олимпийските игри Париж 2024! Моите сърдечни благодарности за нашите любезни френски домакини. Благодарим ви, че ни посрещнахте по такъв грандиозен начин. Олимпийският огън ще накара Париж и цяла Франция да заблестят още по-ярко. Какво по-добро място от Париж, за да споделите магията на олимпийските игри с целия свят? Париж, родното място на нашия основател Пиер дьо Кубертен, на когото дължим всичко. Париж, градът на светлината, където той създава съвременните олимпийски игри. Париж, град на любовта. Благодаря ти, Франция, за това вълшебно посрещане! В един свят, разкъсван от войни и конфликти, благодарение на солидарността всички можем да се съберем тази вечер, обединявайки спортистите от териториите на всички 206 национални олимпийски комитета и олимпийския отбор на бежанците на МОК", заяви Бах.

Като част от изказването си президентът на МОК перифразира вечните думи от песента Imagine на Джон Ленън и Йоко Оно: "Някои може да кажат, че ние в олимпийския свят сме мечтатели. Но ние не сме единствените. И нашата мечта става реалност тази вечер - всички могат да я видят. Олимпийци от цял свят, които ни показват на какво величие сме способни хората. Затова каня всички: мечтайте с нас! Като олимпийските спортисти, бъдете вдъхновени от радостта, която само спортът може да ни даде. Нека отпразнуваме олимпийският дух, живот в мир, като едно човечество, обединено в цялото си разнообразие".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна