Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Белгия бяха предотвратени мащабни терористични актове на джихадисти

| обновено на 16.01.15 в 12:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мащабни терористични актове на джихадисти, съизмерими с тези в Париж, са били предотвратени в Белгия, след като в късните часове на вчерашния ден властите там проведоха серия специални операции в Брюксел и други части на страната. В град Вервие, на около 100 километра източно от столицата, при полицейска акция бяха убити двама мъже, трети техен съучастник беше ранен и арестуван. Тримата неотдавна са се завърнали от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава", били са под постоянно полицейско наблюдение, а терористичните им планове са били прихванати чрез следене и подслушване. Предполага се, че терористите са имали за цел да отвлекат високопоставен полицай или магистрат, да го обезглавят и да разпространят видеокадрите в интернет, съобщават местни медии. Властите все още не съобщават данни за убитите и задържаните при проведените вчера в различни части на Белгия антитерористични акции, очаква се прокуратурата да даде пресконференция. Според  телевизия Ер Те Ел двамата убити може да са от чеченски произход.

Медиите допускат и версия джихадистите от Вервие да са планирали да отвлекат автобус на градския транспорт и да вземат пътниците за заложници. В квартирата им са били открити 4 автомата "Калашников", взривни вещества и фалшиви полицейски униформи. Те често са сменяли автомобилите си и са затруднявали подслушването, което според експерти доказва специализирана подготовка. Към момента е известно, че освен единия арестуван във Вервие в страната са били извършени и други арести, все още обаче няма никаква официална информация за броя им и за резултатите от снощните обиски в Брюксел и околностите. Операциите на терен за момента са прекратени, анализират се данните от проверките, съобщи в радиоинтервю външният министър Дидие Рейндерс, като добави, че при нужда ще се предприемат и нови акции. 

След като нивото на терористична заплаха беше повишено от второ на трето по четиристепенната скала, днес полицейските участъци са под засилена охрана, повечето от тях не работят с граждани. На полицаите в Антверпен по изключение е било позволено да задържат служебните си оръжия и след приключване на дежурствата им. Еврейските училища там, както и в Брюксел, отмениха занятията за днес.

Според властите в Белгия предотвратените снощи атентати са били въпрос на дни, заплахата обаче не е отминала и не е ясно какво може да се случи в следващите дни и часове. Вътрешният министър Жан Жамбон смята, че данните от вчерашните акции могат да разкрият и нови терористични клетки. 

Правителството в Белгия потвърди, че смята да предприеме повече мерки и да осигури повече бюджетни средства за справяне с радикализацията.

Междувременно стана ясно, че през миналата година прокуратурата там е била сезирана за рекорден брой случаи на финансиране на тероризма. Звеното за борба с прането на пари е внесло 36 подобни дела за финансови транзакции на стойност 6,8 милиона евро.

До късно снощи във Вервие, Брюксел и околностите продължиха полицейските акции срещу джихадисти. Десетки обиски, проверки и арести бяха извършени в няколко квартала на Брюксел, населени предимно с имигранти и мюсюлмани. В сграда в преобладаващо арабския квартал "Андерлехт" са били открити експлозиви, за друг подобен квартал – "Моленбеек", в социалните мрежи се появиха информации, че интервенциите на полицията, както и при предишни случаи, са довели до сблъсъци. Властите отрекоха и обявиха, че всичко е под контрол, без да дават повече информация, като подчертаха само, че обект на операциите им са най-вече джихадисти, завърнали се от Сирия и Ирак. Смята се, че в Белгия има между 300 и 400 души, сражавали се за "Ислямска държава", и че и в момента в редиците й има близо 200 белгийски граждани.

По-рано полицейски участък в центъра на Брюксел беше евакуиран заради бомбена заплаха, а мъж от африкански произход беше задържан, след като размахал оръжие в метрото, крещейки "Аллах е велик".

Нивото на заплаха от тероризъм в страната беше частично повишено от второ на трето по действащата тук четиристепенна скала. Правителството се събра на извънредно среднощно заседание, увеличена беше охраната на полицейски, съдебни и правителствени сгради, както и на европейските институции и централата на НАТО. Властите призоваха гражданите да бъдат бдителни, без да се подават на паника.

Преди два дни в белгийския град Шарлероа беше арестуван мъж по подозрение, че е осигурил оръжия и автомобил за един от парижките атентатори. Медиите свързват с тях и снощните операции, властите обаче засега отричат данни за това.

В последните дни много вестникарски будки в Белгия получиха писма с предупреждения и заплахи да не разпространяват новия брой на вестник "Шарли ебдо". Редакцията на един от водещите френско езични всекидневници – "Льо Соар", беше евакуирана заради бомбена заплаха, обоснована с отразяването на събитията в Париж и препечатването на карикатури на пророка Мохамед.

От месеци в Белгия се води и процес срещу радикални ислямисти, които си поставят за цел да наложат там законите на Шериата. В кралството с население 10 милиона и половина живеят над милион мюсюлмани. Повечето от тях са концентрирани в Брюксел, а според академични изследвания след 20 години те вече ще бъдат мнозинство в столицата на Обединена Европа.   


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна