Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в редица страни срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед от "Шарли ебдо"

| обновено на 17.01.15 в 13:43
Демонстрации срещу публикуването на карикатури на пророка Мохамед в седмичника "Шарли ебдо" имаше в редица страни, съобщиха информационните агенции. Много мюсюлмани видяха първия брой след атентата  нова провокация на изданието. 

Неизвестни лица надраскаха с обидни надписи стените на френския културен център в град Газа. "Френските журналисти ще отидат в Ада", гласеше един от надписите.

В една от най-масовите демонстрации в руската република Ингушетия от десет години насам 20 000 излязоха на протест срещу карикатурите на пророка Мохамед. Демонстрантите припомниха, че ислямът е религия на мира.

Полицията в Нигер използва сълзотворен газ, за да разпръсне участниците в нов протест в Нигер. Около 1 000 младежи се събраха пред най-голямата джамия в столицата Ниамей, някои от демонстрантите хвърляха камъни по полицията.

Най-малко четирима души бяха убити, а 45 ранени в Зиндер, вторият по големина град в Нигер, по време на протест вчера срещу сатиричното списание. Един от загиналите е полицай, а останалите са цивилни граждани. Участниците в протеста са подпалвали църкви и са атакували магазини в града. Френският културен център в Зиндер също беше опожарен от протестиращи.

С викове "Аз не съм Шарли, аз съм Мохамед", стотици излязоха на протест в Алжир срещу карикатурите на пророка Мохамед след петъчните молитви. В Пакистан местен фотограф пострада сериозно  от демонстрантите, събрали се пред френското консулство в Карачи. Много мюсюлмани видяха първия брой на "Шарли ебдо" след атентата като нова провокация на изданието, коментира Евронюз.

Френският президент Франсоа Оланд подчерта, че Франция има "принципи и ценности, най-вече свободата на словото", предаде Франс прес. Изказването на Оланд бе по повод протестите в Нигер и Пакистан срещу публикациите на "Шарли ебдо. Френският президент припомни, че Париж е подкрепял много от държавите, в които има протести, в борбата им с тероризма.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна