Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Влизането в еврозоната не трябва да се бави

Снимка: БГНЕС

Заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че България ще се стреми да влезе възможно най-бързо в еврозоната, е добра новина. Това коментира бившият вицепремиер по икономическата политика в кабинета "Орешарски" Даниела Бобева. Тя обаче, изрази учудване от дългия период, в който се предвижда това да се случи:

Това, което ме притеснява обаче е, че той говори за 2018 година. Какво ще правим три години до 2018 година? Говорим тук за два етапа на приемане на еврото. Първият етап е влизането във Валутния механизъм. Този процес няма никакви критерии, писани критерии за влизането в този механизъм. Там има една декларация, дори не е молба, тя е декларация, че държавата иска да присъедини валутата си към Валутен механизъм II.

Искам да направя едно уточнение. Това не е чакалня. Това е несериозно да се твърди, че е чакалня. Това е етап, в което българската валута трябва да продължи да доказва своята устойчивост и време,  в което държавата, политиката трябва да създава условия за по-бързо сближаване с европейските икономики.

Бобева допълни, че все повече политическите, а не икономическите критерии излизат на преден план при приемането на държавите в еврозоната.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна