Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплаха от тероризъм отлага демонстрация на ПЕГИДА

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заради информации за заплахи и възможни опити за терористични атентати, а така също и всяване на масова паника сред населението, началникът на полицията в Дрезден забрани всички публични изяви под открито небе в столицата на провинция Саксония в понеделник.

В последния брой на списание „Шпигел“ беше публикувана информация, базираща се на източници от Службата за защита на конституцията (контраразузнаването на Германия), според която има сигнали за реални заплахи за демонстративни терористични актове срещу централната жп гара в Берлин и в Дрезден, по време на шествието на ПЕГИДА в понеделник вечер. В Берлин са въведени засилени мерки за сигурност в целия район на гарата от 48 часа. За да се избегнат всякакви спекулации, спецслужбите са предоставили информация на организаторите на движението ПЕГИДА, които са се убедили, че сигналите не са опит да бъде умишлено предотвратена поредната им демонстрация срещу ислямизацията на страната и срещу бежанците. Така отпада провеждането на 13-ата демонстрация на антиислямското движение.

В ислямски сайт на арабски език ПЕГИДА вече е обявена като „враг на исляма“ и се посочва, че една смърт на организатор на движението, по време на самата демонстрация, ще е като начало на открита война срещу тях. Според информациите става дума за показен разстрел на Луц Бахман, който е инициаторът за създаване на движението и демонстрациите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна