Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Любов и информация” на Керил Чърчил за първи път на българска сцена

БНР Новини
Снимка: НАТФИЗ

Премиерата е на „Сцена 47” на Националната академия за театрално и филмово изкуство на 21 и 27 януари от 19.30 часа.
Керил Чърчил е британска писателка и драматург, родена през 1938. Пиесите си пише между 70-те години на 20-и век и наши дни. Водещи теми в тях са правата на жените, злоупотребата с власт и експлоатацията, което я прави един от най-силно социално и политически ангажираните драматурзи на прага между двете хилядолетия. В най-известните си пиеси – „Страхотни момичета”, „Уста пълна с пълна с птици”, „Облак девет”, „Номер” и др., тя се занимава с проблемите на съвременното общество чрез своя сатиричен поглед и остър език, като оголва всички недостатъци, без да ни спестява неудобната истина.
Американският драматург Тони Кушнер определя Керил Чърчил като най-големия жив английски драматург днес и най-значимия автор на текстове за театър на английски език след Тенеси Уилямс.
„Любов и информация” е нейната най-нова пиеса, чиято световна премиера се състоя през септември 2012 в театър „Роял Корт”, Лондон. Българският зрител за първи път ще види адаптиран текст на този автор на българска сцена.
Преводът на е на Любов Костова, постановката е на проф. Снежина Танковска, участват студентите от нейния последен випуск по актьорство.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени