Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 2200 здравноосигурени във Видин смениха личния си лекар

Снимка: Радио ВИДИН

2 272-ма са задължително здравноосигурените лица, които са направили преизбор на общопрактикуващ лекар през месец декември 2014 г. в област Видин. Това съобщиха от Районната здравноосигурителна каса. Това е с 659 лица повече в сравнение с предходния период за регламентиран преизбор на личен лекар, който е месец юни, когато 1 613 здравноосигурени са сменили лекаря си.
Районната здравноосигурителна каса обръща внимание на това, че регистрационната форма  за постоянен избор на общопрактикуващ лекар се попълва лично! През миналата година са зачестили сигналите за злоупотреби, както от страна на лекари, така и от страна на здравноосигурени, при неправомерно попълване на регистрационни форми за трето лице. Контролните органи на Районна здравноосигурителна каса - Видин са установили нарушения и са наложили съответните санкции. Две от общо трите доказано основателни писмени жалби през годината са именно за нарушаване на свободното право на избор на лекар.


По отношение на броя и обезпечеността на област Видин с GP-пректики, институцията съобщава, че Видин е на трето място, след Плевен и Добрич по осигуреност на лични лекари на глава от населението. Осигуреността с общопрактикуващи лекари е средно 1 364-ма пациенти на един личен лекар, което е под средното за страната (над 1 500 на 1 личен лекар). Този показател е измерен при население 95 467 души за областта и общо 70 общопрактикуващи лекари, които работят в 62 GP-практики, сключили договор за дейност с Районната здравноосигурителна каса през 2014 г.
Последно утвърдената Областна здравна карта предвижда възможността да се разкрият общо 81 GP-практики, като основната цел е да се разкрият центрове на практики в по-малките, по-периферни и отдалечени населени места в област Видин.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени