Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръгват кулските "Къпачи"

Къпачите в Кула
Снимка: Христела Александрова

В Кула тази вечер тръгват традиционните "Къпачи на Ивановден". Така там ще отбележат Ивановден по стар стил, както е традицията, която повече от 100 години не е прекъсвала в Кула и се предава от дядо на внуци, и от бащи на синове.

Групата на къпачите наброява 9 души, само млади мъже, които вечерта на 19 срещу 20 януари ще тръгнат да къпят за здраве и плодородие именници и млади семейства. Присъстват задължителните персонажи - булка и младоженец, облечени в местни национални костюми. Те са традиционните за кулския край кабаница, тъкана риза и пояс, беневреци и калпак, сукман, риза и престилка, които се пазят в семействата на потомствените къпачи. Оригиналните страшни маски с пера, кожа и звънци, както и грима, се изработват и подготвят в читалището в Кула. Женихът е задължен да пази "булката" от задявания и носи дебела дрянова тояга, с която удря тези, които се осмелят за задирят невестата. Всички членове на групата са задължени да мълчат - те не говорят, когато извършват ритуалните действия по окъпването на именниците и младоженците, този обичай винаги се спазва и не е нарушаван досега.
Празниците Йордановден и Ивановден в Кула се отбелязват на 19 и 20 януари и всички именници, както и млади семейства, които са се събрали през изтеклата година, подлежат на окъпване за здраве от къпачите. Освен тях, маскираните младежи къпят и всички срещнати по пътя им, както и посещават всички институции, където къпят за здраве и късмет началници и служители. Ритуално в котлето им се пускат монети, а в торбите им - краваи, суджуци и други неща за ядене.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна