Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Грипът настъпва в Смолянско

От Регионалната здравна инспекция в областния град отчитат завишена заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания, но стойностите все още не са епидимични.

В рамките на миналата седмица са регистрирани 46 случая на болни с остри респираторни заболявания при 40 за предходната седмица. Най-засегнати са във възрастовата група от 5 до 14 години- 20 случая. След тях са 9-ма болни от 30 до 64 години. По 6 са случаите във възраст от 15 до 29 години и над 65 години. , Пет са болните до 4 години.

Според здравната инспекция заболяемостта е 155,62 на 10 000. Стойностите са предепидемични. В Смолянски регион епидемия от грип и остри респираторни заболявания се обявява при заболяемост над 170 на 10 000 души. Грипът е заболяване, започващо внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие. 

След това могат да се появят хрема и суха кашлица. От здравната инпекция перпоръчват на гражданите да избягват контакт с болни, да се пазят от простуди и да приемат общоукрепващи средства. При първи симптоми на грип трябва да се търси личния лекар, а не да се предприема самолечение.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна