Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МТСП предлага общата осигурителна тежест да се увеличи през следващите 12 години с 4,5%

| обновено на 20.01.15 в 18:02
Снимка: БГНЕС

Екипът на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) предлага общата осигурителна тежест да се увеличи през следващите 12 години с 4,5 на сто, като плавно нарастват осигуровките за пенсии и безработица. Възрастта за пенсиониране също да нараства плавно и за трите категории труд през следващите 30 години, предлага вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Във варианта Калфин предвижда в следващите 12 години вноската за пенсия да нараства с по 0,5 на сто през година и с по 0,2 на сто за безработица също през година. Така през 2027-а година вноската за пенсия ще се повиши от сегашните 17,8 на сто на 20,3 на сто, а тази за безработица от сегашния 1 процент ще стане 2 процента. Министър Калфин направи изчисленията как ще се натовари бизнесът и работниците при заплата от 1000 лева:

Това би означавало през следващата година, ако влезе такава схема от 0,5 процента увеличение, месечно той да внася по 3 лева, 3 лева повече на един осигурен работник, а работникът трябва да внесе 2 лева, за да се стигне до тези 5 лева от увеличението. Пак казвам, това изчисление е на 1000 лева облагаем доход. Това упражнение би освободило годишно, след като влезе в сила, крайната дата е 2027-а година, която предлагаме, около 200 милиона годишно, а дотогава с натрупване над 1 милиард лева в НОИ.

Плавна е и схемата за повишаване на възрастта и стажа за пенсиониране за различните категории труд с перспектива 30 години, но крайната цел, възрастта за пенсиониране да е 65 години за мъже и жени при трета категория труд, запазва се при първа категория труд в пенсия да се излиза осем години по-рано, отколкото в трета, а при втора, пенсионирането да е три години по-рано от трета. Това означава по месец или два нарастване на всяка година:

Стъпките, които предложих за увеличаване на стажа и на възрастта са минимално ниски. Там, където има най-ниско наваксване за мъже трета категория, предложението ми е до 2029-а година - това са първите две години с по два месеца, след това с по един месец да се увеличава възрастта за пенсиониране. Така че 2029-а година да се пенсионират на 65 години. За жените трета категория - това нещо би трябвало да се гледа в по дълъг период, тъй като в момента и разликата е по-голяма - има 52 месеца за наваксване. Предложението, което съм дал е 2037-а година те да достигнат до тази възраст за пенсиониране. 

Бизнесът и част от политическите партии са изразили становище, че осигуровки и възраст трябва да нарастват по-стръмно, но според Калфин тежестта трябва да се поеме от поколението, което сега започва трудовия си път, а не от хората, на които предстои да се пенсионират през следващите години.

До края на март ще се дискутират тези параметри, включително и как ще нараства в годините максималният осигурителен доход и вноските на земеделските производители. Преместването на вноските от частните фондове ще се обсъжда от социалните партньори, политическите сили и екипа на министерството следващия вторник.

Успоредно се предлага и схема за ранно пенсиониране при недостигаща възраст от 1 година – хората да имат право на пенсия в намален размер до живот.

Предложено е и таванът на новоотпуснатите пенсии да отпадне след 2018-а година. Максималният осигурителен доход да е десеткратния размер на минималната заплата. Земеделските производители да се осигуряват така както самоосигуряващите се  като държавата помага да си плащат осигуровки.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна