Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интензивните въоръжени сблъсъци в Източна Украйна доведоха до понижение на руската рубла с около 1%

В началото на днешната търговия руската рубла се понижи с близо 1% спрямо долара и еврото, игнорирайки опита за стабилизация на петролните цени, тъй като финансовите пазари реагират негативно на все по-интензивните въоръжени сблъсъци в Източна Украйна между правителствени сили и проруските сепаратисти.

Понижението на рублата се дължи отчасти и на спекулации, че в скоро време Руската централна банка може да понижи основните лихви в страната. Днес вестник "Известия" цитира свои неназовани източници, според които РЦБ може да понижи ключовата си лихва с 2-3 процентни пункта до края на март. В края на миналата година (на 16-и декември) банката повиши с цели 6,5% до 17% основната си лихва в опит да спре драматичната обезценка на руската рубла. Въпреки че РЦБ опроверга информацията на руския вестник, продължава да има спекулации, че Централната банка ще започне да понижава лихвите още на следващото си заседание на 30-и януари.

Според някои търговци днешното понижение на рублата се дължи и на намаляващи продажби на чуждестранна валута от страна на руски експортни компании, след като в началото на седмицата имаше по-големи по размер продажби на чужда валута с оглед редовно месечно плащане на данъци.

Сега единната европейска валута поскъпва с 1,07% към 76,18 рубли, докато доларът се повишава с 0,97% към 65,85 рубли.

В същото време фондовата борса в Москва отваря с повишение, следвайки стабилизацията на петролните цени и възходящото движение на глобалните пазари на акции. Деноминираният в долари фондов индекс RTS се повишава с 0,3%, докато деноминираният в рубли индекс MICEX - с 0,7%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени