Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското правителство представя антитерористичен план

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френското правителство представя плана си за засилване на мерките за борба с тероризма след атентатите в Париж, при които загинаха 17 души. Следобед ще се състои ново извънредно заседание за сигурността на страната. Междувременно съдебните органи повдигнаха обвинения срещу четиримата арестувани, заподозрени в съучастие в атентатите.
Целият днешен ден за френските власти ще премине под знака на борбата с тероризма. Преди обед приключи заседанието на френското правителство, на което министрите на вътрешните работи и правосъдието внесоха своите предложения, преди премиерът Манюел Валс да изложи на пресконференция антитерористичния план. Сред основните му приоритети ще бъдат мерките за засилване на вътрешното разузнаване, което освен повече средства и кадри ще получи и разширени права за наблюдение на заподозрени в тероризъм и тяхното обкръжение. Обсъжда се и изолирането на затворници, носители на джихадистки идеи, както и специални досиета за наблюдение на осъжданите за тероризъм.  
Френската полиция ще получи допълнителни средства за защитата си.
Сред предварителните предложения бе възможността за евентуално отнемане на френското гражданство на терористите.
Следобед вътрешният министър Бернар Казньов ще говори пред парламентарна комисия за наблюдението над джихадистките мрежи. От своя страна френският президент Франсоа Оланд ще засегне въпроса за мерките в образованието срещу разрастващия се екстремизъм в училищата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна