Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манюел Валс: Френските власти трябва да наблюдават 3 хиляди души, свързани с терористични мрежи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите във Франция трябва да наблюдават около 3 хиляди души, свързани с терористични мрежи, заяви френският премиер Манюел Валс. На пресконференция, посветена на мерките за борба с дхихадизма, Валс каза, че броят на хората с връзки с такива мрежи в Сирия и Ирак е скочил със 130% за една година.

Тероризмът удари на наша територия, както никога преди. За три дни варварски бяха отнети 17 човешки живота. Ужасният шок, на който бяхме подложени, ни напомни за силата на заплахите срещу страната ни, чието ниво остава твърде високо и днес. Ние трябва да кажем истината на французите - не съществува нулев риск, но наш дълг е да действаме и възможно най-решително да премдприемем всички необходими мерки.

Премиерът обяви създаването на над 2600 нови работни места и допълнително финансиране в размер на 425 милиона евро за засилване на борбата с екстремизма. Според плана най-много нови места – 1400, ще има във френското вътрешно министерство, около хиляда ще бъдат те в Министерството на правосъдието, а 250 – във военното министерство.

Премиерът съобщи и за създаването на интернет сайт, който да информира обществото за действията срещу радикализацията. През следващите три години ще бъдат отделени 60 милиона евро конкретно за предотвратяването ѝ. На работа в затворите ще бъдат изпратени още около 60 мюсюлмански духовници, тъй като се смята, че част от нападателите са били радикализирани зад решетките.

Очаква се по-късно днес френските власти да обявят и планове, свързани с образованието. Те ще бъдат насочени към укрепването на секуларизма и възпитаването на младите хора в зачитане на многообразието.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна