Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американски квалификант измъчи Рафаел Надал на Откритото първенство на Австралия

Рафаел Надал
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Третият в световната ранглиста при мъжете Рафаел Надал (Испания) трябваше да се промуши през иглени уши, за да стигне до 3-ия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис. Надал се наложи в 5-сетов мач над американеца Тим Смичек с 6:2, 3:6, 6:7 (2:7), 6:3, 7:5.

Смичек е на 112-о място в световната ранглиста, а в Австралия играе като квалификант. Надал се нуждаеше от 4 часа и 12 минути, за да стигне до следващия си мач, който ще бъде срещу Дуди Села (Израел). Играещият с лявата ръка Надал имаше здравословни проблеми - болки в гърба, и не показа и половината от уменията си.

28-годишният Надал има едва четири турнира зад гърба си след миналогодишния Уимбълдън заради контузия на дясната китка, а след това и заради операция на апендикса. Днес в края на третия гейм на третия сет Надал поиска медицинска помощ, която му беше оказана заради стомашен проблем. Сервирайки за третия сет при 5:4 Надал направи двойна грешка, което позволи на Смичек да стигне до тайбрек и да го завърши с ас. В 11-ия гейм на петия сет Надал проби сервиса на 112-ия в ранглистата американец, а след това при четвъртия си мач-пойнт успя да изтръгне победата.

Австралиецът Бърнард Томич също отива напред след победа с 6:7(5), 6:4, 7:6(6), 7:6(5) над 22-ия в схемата на турнира Филип Колшрайбер (Германия). Томич не изглеждаше фаворит след поражението в първия тайбрек в мача - в първия сет, а след това отстъпваше и във втория с 1:3. Но както и срещу Рафаел Надал миналата година, и сега Томич отказа да се предаде. Най-напред той изравни, а след това с помощта на 23 аса в мача стигна до пълен обрат, включително с два спечелени тайбрека.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна