Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключили са проверките на производителите на ток от ВЕИ

Снимка: БГНЕС

Приключили са проверките на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници, съобщи председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова. Одитите бяха инициирани от предишния състав на ДКЕВР начело с Боян Боев. Още тогава от регулатора съобщиха, че някои ветропаркове са продавали електроенергия преди въвеждането им в експлоатация и че има разминаване в документите на ДНСК и на енергийните предприятия за мощността на присъединените обекти.

Светла Тодорова беше лаконична за резултатите от проверките:

Одитите ще бъдат разглеждани следващата седмица на заседание на Комисията. Тогава ще ви дадем информация.

Проверките на производителите на ток от ВЕИ са част от мерките на регулатора за стабилизиране на сектор "Енергетика", чието състояние според мнозина анализатори е драматично. Вчера вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството и регулаторните органи трябва да направят всичко възможно за задържане на цените на тока. Тодорова заяви, че не желае повече да коментира тази тема, но увери, че върху ДКЕВР няма натиск от страна на управляващите за задържане на цените на тока.

Ако могат да предприемат законови действия, които да елиминират необходимостта от увеличаване на цените, аз поддържам сто процента такива действия.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев обаче поскъпването на тока е неизбежно:

Политическият прочит означава, че не трябва да се вдига цената на тока, а аналитичният прочит на независимия регулатор казва, че трябва да се вдигне. Ето сега е въпросът къде ще бъде компромисът.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна