Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приказният Дворец на дожите

БНР Новини
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През 1305 година , по предложение на един от управниците на Венеция, дожът Себастиано Дзиани, е построен нов дворец в готически стил – известният днес Дворец на дожите – и до днес една от най-красивите сгради в града. Долната му част е построена върху множество колони. Три от тях символизират опорите на държавата. Те се различават от останалите по това, че над капителите им са изобразени скулптури на личности от Стария завет. Колонадите над тях са свързани с арки. Във вътрешната част на фасадата се простира открита лоджия – това е вид закрита тераса, украсена с мраморна дантела. Над нея се извисяват фигури на ангели.
На единия от двата балкона в централната част на сградата се показвал дожът, когато трябвало да произнесе реч. Над тях се извисяват скулптури, символи на Правосъдието и Венеция.
Към вътрешността на палата отвеждала Стълбата на Гигантите. Нарекли я така, заради двете големи статуи на Нептун и Марс. Те показвали могъществото на Венецианската република по суша и море. На Стълбата се провеждали тържества, чествания и церемонии. Най-пищни били тези, на които избирали главния дож, този, който управлявал Венеция.
Многобройните вътрешни помещения на двореца са богато украсени с дървени панели, великолепни позлатени резби, чудесни картини, рисувани от най-добрите венециански майстори. Век по-късно построили и останалите помещения, в които се събирали дожите. На първия етаж разположили съдебните кантори, канцеларията и Морското управление. Над тях били избирателната палата и апартамента на дожа. В тях се влизало по великолепна стълба, направена от чисто злато. Тук се намира най-голямата зала в цяла Италия - тази на Големия съвет, с дължина 54 метра. Тя е украсена с картини на Якопо Тинторето и Паоло Веронезе.
Дворецът на дожите се смята за едно от най-значителните архитектурни постижения на Венеция.
Още за Двореца на дожите и за пищния палат Ка Д ‘Оро в приказния италиански град ще научите от поредния епизод на „История на изкуството за деца”.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна