Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столтенберг с висока оценка за приноса на България в мисиите на НАТО

| обновено на 22.01.15 в 21:40
Йенс Столтенберг и Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Сътрудничеството в НАТО, регионалната и енергийната сигурности обсъдиха премиерът Бойко Борисов и генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, който е на посещение у нас.

Столтенберг оцени високо участието на България в мисиите на Алианса и е посочи, че българските военнослужещи се ползват с репутацията на отлични професионалисти. Борисов акцентира върху ефективното и прагматично използване на средствата за отбрана, за да бъде намерен баланс между възможностите на бюджета и поддържането на подготвени въоръжени сили. 

След премиера Столтенберг разговаря и с президента Росен Плевнелиев, който съобщи след срещата: 

Информирах генералния секретар, че тежката икономическа ситуация в страната през миналата година, доказателство за което беше свръхдефицит и фалит на четвъртата по големина банка в България, не позволи в бюджета за 2015-а година да бъдат отделени толкова средства за отбрана, колкото бяха отделени през 2014-а година. Сумата е около 30 милиона евро по-малко. Също така обаче очаквам военният бюджет да бъде актуализиран през годината, за да можем да изпълним поетия ангажимент и дадената дума.

България разчита на подкрепата на своите партньори за превъоръжаване. Приоритет е да намалим зависимостта от един доставчик на оръжейни технологии и да повишим съвместимостта на българската армия с армиите на съюзниците в Алианса, добави Плевнелиев.

Инвестициите в отбрана са предизвикателство, защото винаги парите могат да бъдат изхарчени за нещо друго, но сигурността е предпоставка за свобода, посочи на свой ред генералният секретар на НАТО. Той посочи, че е получил уверенията на президента и на всички други свои събеседници в България, че страната ни ще увеличи бюджета за отбрана и ще изпълни ангажиментите си от Уелс.

Променената среда за сигурност в Черно море налага повече и по-мащабни тренировки, като за тази цел могат да се използват изградените военни бази у нас, каза още президентът Плевнелиев. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна