Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подготвя се нов Закон за бежанците

Снимка: МВР

Подготвя се нов Закон за бежанците, съобщи главният секретар на ресорната Държавна агенция Златко Александров на среща с жителите на Харманли. Стана ясно, че бежанският център в града няма да стане от затворен тип.

Хората от Харманли се притесняват от терористи и престъпници, искат сигурност. На среща с представители на различните институции жителите попитаха:

Как влизат тези хора? Как си взимат статута? Какви права имат? Какви привилегии имат?

Центърът в Харманли няма да стане от затворен тип, обясни главният секретар на Държавната агенция за бежанците Златко Александров:

Това е българското законодателство. Няма понятие „затворени центрове“.

Ще бъде приет нов закон за бежанците, каза още той:

Предстои на държавата да интерполира последната директива, което сме задължени да направим до 20-и юни тази година, защото за това, че законът не беше приет на 27-и януари започна наказателна процедура срещу България.

Агенцията за бежанците е поискала допълнителни средства за здравна грижа от които една част ще бъде за заплащане на болничната помощ от местната болница.

Главният секретар на Агенцията за бежанците Златко Александров допълни, че към момента има по-малко от 100 запитвания от страни от Западна Европа за връщане на бежанци у нас, но те няма да бъдат удовлетворени.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна