Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вл. Ариев: Идентифициран е камионът, от който вчера е стреляно по спирка на градския транспорт в Донецк

| обновено на 23.01.15 в 09:37

Украинският депутат от Блока на Петро Порошенко Владимир Ариев каза в интервю за "Хоризонт", че е идентифициран камионът, от който вчера е стреляно по спирка на градския транспорт в Донецк.

По повод на случилото се Ариев посочи, че Украйна не е имала илюзии за никакви резултати от преговорите между Нормандската четворка: Откровено казано, ние нямахме никакви илюзии за резултатите от тези преговори. Напълно е възможно да навлизаме в много продължителен процес и не заради Украйна, а най-вече заради позицията на Руската федерация, която вместо преговори ни предлага решение от позицията на силата. Други аргументи, освен оръжието, засега на Русия не са останали. Затова най-важното, което е необходимо в момента, е консолидация на цялата международна общност, за да се покаже на Русия, че с нейното поведение тя се оказва рискова страна. И колкото и да не са приятни методите, които тя прилага в чужбина, в това число и меркантилните, всички ние трябва да разберем едно че изгодата от отношенията с днешното ѝ ръководство могат да се окажат твърде краткосрочни. Тъй като Украйна е била с нея в една държава в продължение на много години, мога ясно да кажа, че който заеме нейната позиция сега, в бъдеще ще загуби много повече. Разбираме, че е много трудно договарянето с Руската федерация, още Ото фон Бисмарк е говорил за това. Има договорености от Минск, протокол, меморандум, които тя изобщо не изпълнява. Затова Украйна има само една възможност да се отбранява и да удържа настъплението, както и с цялата международна общност да принуди Русия да изпълнява поне поетите ангажименти в Минск.

По думите на Ариев идентифицираният камион е под контрола на сепаратистите: Мога съвсем ясно да ви кажа, че е идентифициран камионът с минохвъргачката и той сега се движи в Донецк, който е под контрола на сепаратистите. И именно от него е стреляно по спирката. Русия използва терористите, които контролира, за свои провокации, които после да приписва на украинските военни. В Донецк обаче има привързани към Украйна хора, които дават обективна информация за случващото се там. Украинските войски никога не са обстрелвали жилищни квартали, въпреки че точно от тях се води артилерийски и залпов огън по позициите на украинските войски. Тоест, терористите използват като заложници мирното население. Така че всичко, което се случи и във Волноваха, и със сваления самолет, лежи изцяло на Руската федерация.

По повод на информацията, че пленени украински военни са заведени принудително от сепаратистите на мястото на трагедията в Донецк и подложени на линч от местни жители, Ариев каза: Първо, всичко, което се случва с пленените украинци, можем категорично да го определим като грубо нарушение на Женевската конвенция. Това е издевателство над пленниците, още повече, че пленените сепаратисти никога не са били излагани на показ в Украйна. Рано или късно на организаторите ще се наложи да отговарят за постъпките си.

Ариев изрази скептицизъм по отношение на възможността в близките месеци да се стигне до решение на конфликта: Много скептично се отнасям към възможността това да се случи в близко време, ако говорим за месеци. Докато продължават и се усилват санкциите срещу Путин, той може и да се окаже по-разговорчив, тъй като няма да има друг изход. Атаката в Донецк е една от последните, за да получи от Украйна това, което желае капитулация. Ние обаче ще устоим.

По отношение на НАТО, той коментира: Всяка страна, която влиза в системата на колективна сигурност, се оказва по-защитена, отколкото ако е сама. Това за нас би било превантивна мярка. Сега разбираме защо през 2008-а година под натиска на Русия страните от Пакта отказаха на Украйна да получи плана за членство. Така че влизането в НАТО е не толкова политически въпрос, колкото въпрос на национална сигурност за страните, които се намират до Руската федерация. Докато в нейното ръководство има хора като Путин, тези страни са под заплаха и е нормално те да се стремят да получат колективна защита, както всеки човек, който живее до агресивен съсед.

Цялото интервю на Ангелина Пискова с Владимир Ариев чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна