Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Джамбазки е подал сигнал в ЕК за нарушения при проект за изграждане на депо за отпадъци край с. Баня

Снимка: БГНЕС

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки е подал сигнал в Европейската комисия за драстични нарушения в проекта на община Разлог за изграждане на регионалното депо за отпадъци край курортното село Баня. Той ще участва в протеста на сдружение “Баненска буна”, насрочен за осем часа пред сградата на кметството.

От четири години те  водят дела срещу Общината и държавата и твърдят, че проектът нарушава европейското и национално законодателство, както и застрашава здравето на  хората от село Баня, в близост до което ще се изгражда депото. На тяхна страна е и заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, депутат в Европейския парламент:

Подробно съм изложил впечатленията на гражданите от Баня пред ЕК за това, че има измама с европейски средства и за това, че Общината заблуждава ЕК. Нашите опасения са, че истеричното настояване на администрацията точно там да прави сметище е свързано с парите, които ще се използват за построяването му. Така че уведомих ЕК и очаквам от тях сериозен отговор.

Вчера кметът на Разлог Красимир Герчев каза пред „Хоризонт“, че се е съобразил с върховенството на закона и е изчакал седем години да приключат всички 25 дела:

Ако не се реализира проекта, ще има тежки санкции за Общината, а липсата на законнодействащо депо ще изправи населението пред въпроса къде и на каква цена ще се изхвърлят отпадъците. Най-близката възможност за сега е те да се транспортират в Пловдив, ако местната власт там разреши.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна