Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров с трудна победа над Маркос Багдатис, среща Анди Мъри на осминафинал

Георги Димитров
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Григор Димитров се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Австралия, след като се наложи с 4:6, 6:3, 3:6, 6:3, 6:3 над кипъреца Маркос Багдатис. С това първата българска ракета си осигури 180 точки за ранглистата на АТП и 175 хиляди долара от наградния фонд, а в следващия кръг го чака британският тенисист и олимпийски шампион Анди Мъри.

Димитров и Багдатис изиграха много качествен мач, като кипърецът постигна първия решителен пробив в деветия гейм и с това взе аванс 5:4 в първия сет, за да защити своето подаване и да стигне до пробив. Вторият сет обаче беше доминиран изцяло от българския тенисист, който не само поправи грешките си при първи сервис, но стигна и до първия си пробив в мача. Той дойде в четвъртия гейм, след който Багдатис получи проблеми в бедрото на левия крак и поиска помощ от лекарите край корта. В крайна сметка Димитров спечели с 6:3.

Димитров започна отново да изпитва затруднения в третия сет, но българинът също така пропусна да спечели подаването на Багдатис в петия гейм, макар и да имаше възможност да поведе след две поредни разигравания. Вместо това кипърецът защити сервиса си и в последствие спечели подаването на Димитров, за да вземе отново аванс в сетовете и в самия мач. Мачът обаче беше крайно любопитен, защото в четвъртия сет по-добрият тенисист на корта отново беше българинът. Багдатис пък очевидно започваше да издиша, след като в шестия гейм допусна две поредни грешки и даде възможност на Димитров да пробие за 4:2, а българинът се възползва и отново беше близо до изравняване в частите. И въпреки изпуснатите три разигравания за сета, спортист номер 1 на България все пак взе и тази част на собствен сервис, за да направи мача маратонски.

Формата на Багдатис продължаваше да спада в последния сет, като кипърецът допусна много грешки още в началото и Григор Димитров спечели важен пробив. Именно грешните подавания на 29-годишния Багдатис в четвъртия гейм се оказаха решителни и Димитров спечели с 6:3, а мачът беше затворен при игрово време от 3 часа и 46 минути.

Следващият съперник на Григор Димитров е британецът Анди Мъри, който победи португалеца Жоао Соуза. Олимпийският шампион от Лондон 2012 води в двубоя с 4:2 победи, като последната среща между двамата беше спечелена от Мъри с 6:3, 6:3 на кортовете на турнира от сериите "Мастърс-1000" в Париж. Преди това Димитров натрупа два поредни успеха, единият от които на "Уимбълдън".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени