Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци, помагали след наводнението във Варна, получиха Гражданската награда на ЕП

Снимка: БГНЕС

Млади доброволци, които помагаха след наводнението във Варна миналото лято, получиха Гражданската награда на Европейския парламент. Това стана на церемония в Народното събрание.

Българските носители на отличието са доброволците от социалния учебен професионален център "Доктор Анастасия Железкова" от Варна и журналистът Христо Христов. Гражданската награда на ЕП връчи председателят на народното събрание Цецка Цачева.  По думите й, европейските ценности и тяхното осмисляне са все по важни и актуални:

Тези примери, които имаме и днес доказват, че в решаващ, сюблимен момент, можем да прилагаме тези ценности, към които безспорно всички се стремим.

Евродепутатът Момчил Неков отбеляза, че младежите в неравностойно положение са били едни от най активните доброволци, включили се в почистването на пострадалия от наводненията квартал "Аспарухово".

От 2008 година наградата за европейски граждани се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансатлантическото и транснационално сътрудничество.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна