Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветан Димитров: Продължаваме общественото обсъждане на промените в Закона за защита на животните

Снимка: Светослав Цветанов

Обсъждането на промените в Закона за защита на животните ще продължи, обяви  заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров. Днес представители на организации за защита на животните протестираха пред Министерството на земеделието. Представителите на гражданските организации са недоволни от начина, по който Министерството на земеделието и храните готви промените в Закона, действащ от 2008-ма година досега. Владимир Василев от фондация Алфа България коментира:

Тези промени заплашват философията на сега действащия закон – метода „кастрирай и върни".

Аксиния Боснева от същата фондация допълни:

За да не бъдем поканени, това означава, че са приети промени, с които ние не бихме били съгласни. Включва се някаква национална програма, която трябва да се направи за всички общини. Тя ще бъде еднаква за Столична община и за община Мездра. След 7 години прилагане на закона, колко кучета от село са чипирани? Те отново създават една неработеща схема - за да мога да защитавам животните, аз непременно трябва да съм ветеринарен лекар, или юрист, или еколог. Къде го има това?

Последва и разговор със заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров. Постигнато е съгласие до края на следващата седмица, всички предложения на протестиращите, да бъдат представени пред Министерството и разгледани от нова работна група:

Продължаваме процедурата по обществено обсъждане. Тъй като законът в момента, независимо от някои обвинения, в същност е във фаза обществено обсъждане. Най-важното изменениее, че се въвежда създаването на национална програма за овладяване популацията на безстопанствените животни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна