Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Противоречиви реакции в Европа след победата на СИРИЗА

| обновено на 26.01.15 в 12:02

Резултатите от изборите в Гърция предизвикаха разочарование и поздравления от Европарламента.
 
Френският президент Франсоа Оланд бе сред първите, които поздравиха лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас за победата в парламентарните избори. В посланието си до Ципрас Оланд изрази надежда за сътрудничество между Франция и Гърция за осигуряване на стабилност и растеж на икономиката в еврозоната.

Лидерът на френския Национален Фронт Марин льо Пен обаче изрази в ефира на телевизия ЕрТеЕл удовлетворение от "демократичната плесница, която гърците са зашлевили на ЕС":

Радвам се на чудовищната демократична плесница, която народът на Гърция зашлеви на Европейския съюз. Мисля, че това е последствие на нечуваното страдание, което Съюзът причинява на гърците в продължение на години.

В коментар за развръзката от гръцките избори управителят на Централната банка в Германия Йенс Вайдман изрази надежда, че СИРИЗА няма да поема ангажименти, които не може да изпълни:

Ясно е, че Гърция ще трябва да разчита и в бъдеще на помощната програма (от Евросъюза и МВФ). Такава програма може да има само когато договореностите се спазват. Надявам се, че новото гръцко правителство няма да дава илюзорни обещания, които страната не може да изпълни. Надявам се, че то няма да постави под въпрос постигнатото дотук и че ще се заеме със структурните проблеми в управлението, публичните финанси и икономиката,
заяви управителят на Бундесбанк в интервю за ARD.

Директорът на Германската федерална банка заяви, че е скептичен към предложението на Алексис Ципрас дългът на Гърция да бъде частично опростен.

Да не забравяме, че това вече бе сторено два пъти, посочи Вайдман. Според него дори и да има трето опростяване, ако не се извършват реформи, то няма да съживи реално икономиката на Гърция.

По същия начин се изказаха и представители на консервативната партия в европарламента. Манфред Вебер от ЕНП призова гърците да не спират реформите си. Същото очакват от тях и зелените, макар че те за разлика от консерваторите са готови да обсъдят намаляване на гръцкия дълг. Заместник-председателят на германските социалдемократи Ралф Щегнер предупреди СИРИЗА, че подписаните договори важат за всяко гръцко правителство.

Съвсем различна бе реакцията на германската левица. Тя отпразнува победата на СИРИЗА и обяви, че най-сетне се е появила алтернативата на непрестанното орязване на социалните разходи.

Политиката на европейската Тройка се провали, заяви лидерката на левицата Катя Кипинг.

Съкращаването на задълженията към чуждестранните кредитори е сред основните приоритети на партията СИРИЗА.

Европейската централна банка не може да се включи в каквото и да е допълнително съкращаване на гръцкия държавен дълг. Това заяви Беноа Кьор от Управителния съвет на банката в интервю за „Ханделсблат“, цитирано от Франс прес. Той се аргументира с юридически причини - ЕЦБ все още държи част от гръцките облигации, изкупени в най-острия период на финансовата криза. Отписване на част от тях ще е равносилно на печатане на пари за облекчаване на правителствени дългове.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна