Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Властите в Германия не виждат възможност за трето "подстригване" на гръцкия дълг

Германското правителство се придържа към становището си, че не може да става въпрос за трето "подстригване" или преструктуриране на дълга на Гърция, но в същото време вижда възможност за удължаване на текущата гръцка спасителна програма.

Това със сигурност е възможна опция, като ние ще подходим конструктивно към всяка една дискусия с новите власти в Атина. Но всичко ще зависи от това как се формулира подобно искане в цялостния контекст и по принцип има подобна опция, заяви говорителят на немското финансов министерство Мариане Коте, визирайки възможността за удължаване на настоящата гръцка спасителна програма.

Гръцката радикална левица СИРИЗА спечели убедително вчерашните предсрочни избори в Гърция, като нейният лидер Алексис Ципрас обяви, че вече е сложен край на петте години на строги икономии, унижения и страдания, наложени от международните кредитори на страната.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайбер пък обяви, че Берлин ще предложи своето сътрудничество на бъдещото гръцко правителство, но същевременно отбеляза, че новите власти в Атина трябва да надграждат вече постигнатия "забележителен" напредък на страната.

От наша гледна точка е важно новото гръцко правителство да предприеме мерки за продължаване на икономическо възстановяване на Гърция, което да включва и придържане към вече поетите ангажименти, каза Зайбер.

Той добави, че европейската солидарност остава като основа за сътрудничеството, но в съчетание с усилия от гръцка страна и подчерта, че плановете са за оставане на Гърция като член на еврозоната. 

От началото на кризата насам намерението на германското правителство беше да се постигне стабилизиране и укрепване на цялата еврозона - на всички нейни членове, и разбира се на Гърция. Това остава като основна цел за нашата работа, допълни говорителят на немското правителство.

Щефен Зайбер каза, че немският канцлер Ангела Меркел все още не е говорила с Алексис Ципрас, но ще го поздрави, след като той бъде избран за премиер на Гърция.

Междувременно в интервю за френския в-к Le Monde шефът на МВФ Кристи Лагард каза, че Гърция трябва да гледа с респект на вътрешните правила в еврозоната и че не може да има специфични категории за определени страни - членки.

Трябва да бъдат направени сериозни реформи в страната и не могат да се поставят под въпрос строгите мерки на икономии, допълни Лагард.

Коментари след изборите в Гърция направи и шефът на Еврогрупата (финансовите министри от еврозоната) Йерун Дейселблум. Той заяви: Ако искате да останете в еврото, то тогава ще трябва да изпълнявате поетите ангажименти.

Дейселблум също отбеляза, че е отворен за дискусии с новото гръцко правителство.

Ще се върнем към въпроса за устойчивостта на гръцкия дълг след приключване на петия преглед по спасителната програма на мисията на Тройката. Гръцката икономика се нуждае от по-нататъшни реформи, посочи той. Шефът на Еврогрупата подчерта, че има много слаба подкрепа за идеята за облекчаване на гръцката дългова тежест.

Надявам се, че новото правителство на Гърция ще създаде условия, които да запазят процеса на икономическото възстановяване на страната, заяви Дейселблум.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени