Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентарна комисия ще изслуша представители на трите ЕРП

Снимка: БГНЕС

На извънредно заседание парламентарната комисия по енергетика ще изслуша представители на ЧЕЗ, EVN и "Енерго-Про". Поводът е недоволството на потребители от Североизточна  България, които получиха по две фактури наведнъж. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви в неделя, че предстои проверка на измервателните уреди първо на "Енерго-Про", а след това и на тези на ЧЕЗ и EVN. Петкова бе категорична, че правителството няма да допусне повторение на сценария отпреди две години.

От "Енерго-Про" обясниха, че клиентите им са получили по две фактури наведнъж заради категоричното изискване на закона консумацията да се отчита на период, не по-дълъг от 31 дни. От дружеството уверяват, че междинното отчитане е еднократно и през февруари отчетът и плащането на консумираната електрическа енергия ще влязат в обичайния си ритъм. 

Като "небрежност" определи председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев случая с "Енерго-Про", при който част от клиентите получиха в една фактура две сметки за ток. 

Формално те са спазили изискванията на наредбата, като са отчели в рамките на месеца веднъж показанията на електромерите и след това са направили второ засичане, обясни Добрев в интервю за Нова телевизия. Проблемът е, че двете фактури са били сляти и се изисква един краен срок за плащане. 

Добрев допълни, че вероятно става въпрос за недобра организация на инкасаторите на електроразпределителното дружество.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна