Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗХ: Има изолиран случай на птичи грип при диви птици в Бургаско

Опасност за хората няма

| обновено на 27.01.15 в 15:29
Възстановяват се превантивните мерки срещу птичия грип
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За изолиран случай на птичи грип при диви прелетни птици на територията на Бургас съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От министерството и Агенцията по безопасност на храните увериха, че са взети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на заразата и опасност за хората няма.

Определена е 3-километрова предпазна зона и 10-километрова надзорна зона около огнището. В 3-километровата зона, около защитената местност "Пода", попадат няколко населени места, включително и квартали на град Бургас. В тези зоди влиза в сила забрана за лов на птици, както и за търговия и транспортиране на домашни животни. В определената предпазна зона няма големи птицевъдни обекти, а в наблюдаваната зона има два обекта, които са поставени под надзор от службите на Агенцията по безопасност на храните.

Вирусът е установен в мъртъв пеликан, открит по черноморското крайбрежие на Бургас.

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров съобщи, че преди четири дни на територията на град Бургас са били открити няколко мъртви птици. Резултатът от изследваните проби категорично е потвърдил наличието на вируса при един пеликан. Още в понеделник, след излизането на резултатите от пробите, са били предприети всички необходими мерки за предотвратяване разпространението на заразата сред домашните птици, в птицефермите и сред хората.

Единствено рискуват ловците, ако не спазват наложената забрана за лов, предупреди доктор Пенчо Каменов от Агенцията по безопасност на храните.

В момента птичият грип е само при диви птици и вероятността е съвсем малка да влезе при хората, най-вече при ловци.

От Министерството са категорични, че към момента няма информация за завишена заболеваемост и смъртност при домашните и диви птици в региона на Бургас и на територията на цялата страна.

Случаят е изолиран и на този етап няма опасност от епидемия, каза екологът от природозащитния център "Пода" Петър Янков:

Това, което мога да кажа като орнитолог е, че в момента нито в "Пода", нито в другите места около Бургас не се наблюдава повишена смъртност при другите птици, което ни кара да смятаме, че не можем да говорим за епидемия. Тези пеликани се срещат в Бургас през цялата година, а през периодите на миграция са от порядъка на хиляди. Така че реално няма някаква опасност. Пак казвам, само при определени условия болестотворните организми могат да се проявят. В случая е важно хората да повишат хигиената си. Ако си мият малко по-често ръцете със сапун, това е напълно достатъчно.

За болни роми, след като консумирали мъртви гъски край бургаското езеро Вая, съобщи експертът Иванка Георгиева от бургаския кв.Горно Езерово. От болницата обаче са категорични, че хора със симптоми на птичи грип не са постъпвали за лечение. 

Кметът на Бургас Димитър Николов потвърди, че има 2 птицевъдни ферми  в 10-километровата санитарна зона около огнището

Няма да се налагат глоби на ловците, защото ситуацията е извънредна. Просто ще бъдат предупреждавани.


Още по темата чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна