Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството ще разгледа на днешното си заседание промени в Закона за здравното осигуряване

Снимка: БГНЕС

Правителството ще разгледа на днешното си заседание промени в Закона за здравното осигуряване. Държавата ще започне още от следващата година да повишава размера на осигурителния доход, върху който внася здравноосигурителните вноски, с 5 на сто годишно, до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Едно от предложенията е пакетът от медицински услуги, които заплаща Здравната каса, да се раздели на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включат в пакетите, ще се регламентират допълнително с наредба на министъра на здравеопазването. Ще се създаде и регламент за извършване на съвместни проверки от представители на държавата и на съсловните организации за спазване на правилата за добра медицинска, добра фармацевтична практика, на медицинските стандарти и на Националния рамков договор.

Освен това Здравната каса ще задължи да извършва проучване на удовлетвореността на пациентите от заплатените от нея здравни услуги.

Според предложенията договор с изпълнителна медицинска помощ ще може да се прекратява при констатирана системна неудовлетвореност от страна на пациентите или при системно нарушаване на изискванията за качество на медицинската помощ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна