Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентски и родителски организации внасят в МС и НС нова петиция срещу задължителните ваксини

| обновено на 28.01.15 в 13:28

Пациентски и родителски организации внасят в Министерския съвет и Народното събрание нова петиция срещу задължителните ваксини. В отворено писмо се съдържа призив до държавните институции да дадат на българското общество право на избор, информирано съгласие и неприкосновеност на личността, които са му отнети по отношение на ваксините. Инициативата е получила подкрепа от 3 хиляди души само за пет дни, отбеляза председателят на Пациентски организации "Заедно с теб“ Пенка Георгиева:

Имунизационният календар да бъде доброволен, да бъде защитено правото на свобода на личността да определя какво би поставил един родител на своето дете, базирайки се и на фактите, че в много повече европейски страни тя не е задължителна, а в редица са по една-две бройки, или три-четири, т.е. в България ние сме по-католици от папата - 9 ваксини. Начело сме по задължителни ваксини.

Според проф. Мира Кожухарова - национален консултант по епидемиология, отказът от ваксини ще ни върне в миналия век, когато болести като едрата шарка, рубеолата, детският паралич и много други, са водили до честа и масова смърт.

Доста потенциални опасности би трябвало да бъдат обсъдени, защото спирането на масовите имунизации би довело България или света въобще в началото на 20-и век, когато милиони са умирали от заразни болести, с които ние днес не се срещаме само и единствено благодарение на ваксините.

По думите на проф. Кожухарова, не може да се пледира за правата на едни хора, които не желаят да ваксинират децата си, а потърпевши да бъдат други, които искат децата им да бъдат здрави и имат същите права.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна