Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДКЕВР: ЕНЕРГО-ПРО формално е спазила правилата за отчитане

Снимка: БГНЕС

Компанията ЕНЕРГО-ПРО формално е спазила правилата за отчитане на тока, заявиха от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. В същото време председателят на регулатора Светла Тодорова постави под въпрос доколко морални са действията на дружеството, което издаде две фактури с един и същи срок на 5 на сто от клиентите си. 

До дни в ДКЕВР ще са готови с резултатите от проверките на начина, по който дружествата отчитат клиентите си. Към момента обаче няма индикации за извършено нарушение от страна на ЕНЕРГО-ПРО, обясни Светла Тодорова:  Ще се произнесем по това дали могат да бъдат наложени някакви санкции, след като разгледаме всички обстоятелства, които в момента изглежда, че са в тяхна полза.

Тодорова обаче вижда проблем, че първоначално падежът за двете издадени фактури от ЕНЕРГО-ПРО е бил един и същ: Трябва да бъде изследвано дали е софтуерен проблем и ако е такъв, той да бъде коригиран.

Според Светла Тодорова на електроразпределителните дружества трябва да бъде дадена допълнителна гъвкавост при отчитането на електромерите: Сега, когато си подадат заявленията за цени, в тях е възможно да бъде написано "Допълнителни разходи за отчитане".



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна