Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата се отказва да поддържа обвинението срещу Цветан Цветанов за нерегламентираното подслушване

| обновено на 29.01.15 в 14:18
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата се отказва да поддържа обвинението срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов по така нареченото "дело за нерегламентирано подслушване". За решението прокурор Чавдар Ангелов се позова на промени в Закона за МВР и Наказателния кодекс от юни 2014-а година. 

Според тези промени, отговорност по текстовете, по които са обвинени Цветанов и тримата бивши директори на СДОТО, може да се търси само от длъжностни лица по време на война, бойни действия и мисии в чужбина. Сергей Кацаров, Цветан Иванов и Камен Костов са с обвинение, че не са създали необходимите нормативни условия, за да се гарантира законосъобразното използване на специални разузнавателни средства, а Цветан Цветанов че е допуснал това. В резултат у обществеността е останало усещане за нерегламентирано подслушване.

Чавдар Агелов обясни, че не е имал друга възможност, освен да пледира за оправдателни присъди, защото законът казва, че при нормативни промени по отношение на обвиняеми и подсъдими се прилага най-благоприятната законова мярка.

В 16.30 ч. съдът ще прочете присъдата. Най-вероятно тя ще е оправдателна.

Това беше първото и най-шумно дело, което образува Прокуратурата, след като Цветан Цветанов стана бивш вътрешен министър. Разследването започна по сигнал на Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване, а Прокуратурата даде голяма пресконференция, в която обясни, че в СДОТО и МВР са липсвали правила, което отваряло врати за масово безконтролно подслушване. Прокуратурата, която е знаела за законовата промяна още миналата година, през октомври поиска събиране на още доказателства, вместо прекратяване на делото заради новите норми в Наказателния кодекс и в Закона за МВР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени