Eмисия новини
от 21.00 часа

Владислав Горанов: Прехвърлянето на вноските за втора пенсия няма да застраши стабилността на частните фондове

Снимка: БГНЕС

Прехвърлянето на вноските за втора пенсия на част от хората няма да застраши стабилността на частните пенсионни фондове, заяви финансовият министър Владислав Горанов, който за първи път публично представи предложенията си за възможността да внасяме парите си за втора пенсия в Сребърния фонд. Разработени са начини, според които дори и при масово прехвърляне на пари към държавния фонд, пенсионните фондове да не бъдат оставени без средства. В такъв случай вероятно към Сребърния фонд ще отиват активи на частните дружества.

Пред бюджетната комисия в парламента председателят на Комисията за финансов надзор съобщи, че от три месеца тече проверка на сектора по сигнал на четири от големите пенсионни дружества.

Най-вероятно новите текстове за втората пенсия ще влязат в сила със задна дата от 1-ви януари, обясни Владислав Горанов. Той обясни какво ще се случи, ако изберем Сребърния фонд и имаме 5 хиляди лева за втора пенсия.

За тази една година ще има период, в който ще получи 100 процента индивидуален коефициент от държавното обществено осигуряване. През това време тези 5 хиляди лева ще си останат 5 хиляди лева. Ако лицето след една година реши да се премести отново и да възстанови осигуряването си в универсален пенсионен фонд, то ще се придвижи там със същите тези 5 хиляди лева и от месеца, в който започне осигуряване в универсален пенсионен фонд, текущите вноски, в случая тези 5 процента, за които към момента говорим, ще започнат да постъпват регулярно по индивидуалната му партида в избрания от него пенсионен фонд, обясни Горанов.

Комисията за финансов надзор проверява сигнал от четирите най-големи фонда за евентуални пазарни манипулации в сектора.

Първата цел е тези дружества, ако са извършили подобна пазарна манипулация, да покажат по-висока доходност и така да привлекат клиенти, допълнително клиенти. А втората е да отговорят на изискванията на минималната доходност такава, каквато е записана в Кодекса за социално осигуряване, заяви Менда Стоянова от ГЕРБ.

Средната доходност на фондовете е отрицателна за период от 10 години. Затова се предлага създаването на гаранционен фонд.

След четири години трябва да започне изплащането. Отсега започна събирането, както банките трябваше да събират, а това, което няма да стигне, нека държавата да го даде, каза Емил Димитров от Патриотичния фронт.

Владислав Горанов отрече да има зависимост между сигналите за проблеми в част от пенсионните фондове и решението за пенсионната реформа.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.