Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлива стабилизация на рублата преди днешното заседание на Руската централна банка

В началото на днешната търговия рублата стабилизира спрямо еврото и долара, като вниманието на инвеститорите е насочено към предстоящото заседание на Руската централна банка (решение от 12:30 ч.).

Вчера руската валута се обезцени с близо 2% в резултат на спад на петролните цени към нови шестгодишни дъна. Негативно влияние върху рублата оказаха и опасенията за нови санкции на Запада спрямо Москва с оглед украинската криза.

Днешният опит за стабилизация на рублата е факт, тъй като се очаква Руската централна банка да запази без промяна високата основна лихва в страната на ниво от 17 процентни пункта. Според последно проучване на агенция Ройтерс сред водещи икономисти, РЦБ се очаква да започне да намалява лихвените проценти през второто тримесечие на настоящата година. В същото проучване се прогнозира, че руската валута ще стабилизира спрямо долара на ниво от 55 рубли към края на 2015-а година, докато БВП на Русия ще се свие с 4,2%, а инфлацията в страната ще се повиши с 11%.

Към 10:00 ч. американският долар се търгува около 69,04 рубли (слабо понижение с 0,13%), докато еврото поскъпва с 0,38% към 78,31 рубли.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!