Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на национален траур в памет на президента Желю Желев

| обновено на 01.02.15 в 14:29
Снимка: БГНЕС

Днес е ден на национален траур в памет на д-р Желю Желев, президент на България в периода 1990 - 1997 година. Той почина в петък на 79-годишна възраст и ще бъде погребан с държавни почести.  В храм-паметника "Свети Александър Невски" беше извършено и опелото и вече започна поклонението пред тленнните останки на д-р Желев.

Желю Желев бе активен участник на Кръглата маса, депутат в Седмото Велико народно събрание, чиято основна цел е изработването и приемането на  Конституция на страната. В спомените на гражданите Желю Желев ще остане един почтен и честен човек, активната му гражданска позиция, свързана с борбата за демокрация:

Главната цел - извеждането на страната от тоталитаризма на широкия път на демокрацията в най-тясно сътрудничество с всички други демократични сили и организации, думи на д-р Желев.

Началото на поклонението беше насрочено за 12.00 часа в храм-паметника "Свети Александър Невски". Това е първият случай опелото на български президент да се извършва в патриаршеската катедрала. Своята почит и съболезнования отдадоха много официални лица. На поклонението присъстват също президентите Росен Плевнелиев и Петър Стоянов, премиерът, председателят на Нарадното събрание, министри, депутати и дипломати, както и президентите на Македония, Албания, Косово, председателстващият на Босна и Херцеговина, началникът на кабинета на полския президент, заместник председателят на парламента на Украйна, бившият румънски президент Емил Константинеску. 

Негово светейшество българският патриарх Неофит отслужи опелото. Сбогуваме се с един от извисените хора, които с честността и скромността си носят усета за справедливост, посочи в словото си патриархът:

В днешния ден, когато цяла България е в траур, ние прекланяме глави пред личността на един човек, който с честността си, добротата и скромността остави пример за всички нас в най-новата история на страната ни. Държавникът-демократ, финософът и човекът Желю Желев, който мислеше винаги като обединител на нацията, надмогнал партийната дребнавост и политическите боричкания, той показа на всички ни своята справедливост и загриженост към народа, църквата и отечеството. Доктор Желю Желев остана в историята на държавата ни, не само като първия демократично избран български президент, но и като личност показала своята дълбока хуманност в трудното време на тоталитарното общество, а по-късно и през неспокойния период на прехода към демокрация. Поклон и вечна памет пред личността и достойноството на незабравимия демократ и държавник д-р Желю Желев. 

Президентът Росен Плевнелиев произнесе прощално слово. "Ще запомним доктор Желев като символ на мирния преход и като човек, който до последния ден води кръстоносен поход за истината", посочи президентът:

Ще помним д-р Желев като един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, като символ на мирния преход, толерантността и търсенто на национално съгласие. Желю Желев бе сред онези дръзки интелектуалци, които през 1988 година инициираха и основаха в емблематичната 65-та аудитория на Софийския университет "Клуба за подкрепа на гласността и преустройството". Година по-късно д-р Желев участва в създаването на Съюза на демократичните сили. Като първи демократично-избран президент на България, Желю Желев изигра изключителна роля изграждането и укрепването на президентската институция, за утвърждаването й като център на стабилност, идеалогичност в бурните времена на прехода.

Президентът Желев формулира цивилизационния избор на България - да се върне в семейството на европейските народи. Това каза президентът Петър Стоянов на поклонението:

Най-напред, доктор Желев беше български интелектуалец, който вдъхна кураж на некомунистическата част от нашето общество с книгата си "Фашизма". Това беше символична книга. За първи път български интелектуалец застана с името си, със своите схващания, бягайки от така характерния български зевзеклък, с който се изразяваше от тогава интелектуалното българско дисидентство. Доктор Желев тогава отказа да се нареди сред интелектуалците на трапезата на властта, обслужвайки най-изостаналият двор на Източна Европа, а понесе страданието на човек, низвергнат от собствената си партия, изпратен в изгнание и така нататък. От тогава, аз мисля, че доктор Желев остана завинаги в историята на България.

Според премиера Бойко Борисов, президентът Желев трябва да бъде запомнен с това, на което е искал на ни научи - да не си пречим, да не допускаме етнически конфликти и да живеем в добросъседство:

Това, което за съжаление малко се отчита -  да се пазим от етническите конфликти. Те никак не са безопастни за България.

Поклонението на президента Желю Желев ще бъде с военни почести. Бригаден генерал Боян Ставрев, началник на националната гвардейска част:

Близките пожелаха само да бъде изложено тялото за поклонение и затова ние сме се ограничили само в тази част, отдаването на военни почести става при посрещането на тленните останки, внасянето в храма и самото изложение вътре в храма. Ще отдадем своята почит към д-р Желю Желев, който е бил и президент на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили.

В края на траурната служба през целия следобед гражданите ще могат да отдадат своята почит. Траурната книга в негова памет ще бъде отворена за граждани по време на поклонението в храма "Свети Александър Невски". 

Президентът Желю Желев ще бъде погребан в тесен семеен кръг.

Българското национално радио предаде пряко траурната служба от патриаршеския храм.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна