Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 1 февруари почитаме паметта на жертвите на комунистическия режим

| обновено на 01.02.15 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 70 години от деня, в който първи и втори върховен състав на Народния съд осъждат на смърт 67 депутати от 25-тото Народно събрание и членове на трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон ІІ - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Присъдите са обявени на многохиляден митинг в София:

Вие чухте присъдата на Народния съд, която е сурова, но справедлива. Като представител на Работническата партия - комунисти подчертавам, че такава е волята на целия български народ. Ние искаме незабавно изпълнение на присъдите.

Екзекуцията на политиците е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари. През август 1996 г. Върховният съд отмени присъдите на първи състав и реабилитира регентите, народните представители, министрите, издателите и журналистите. 

Президентите Желю Желев и Петър Стоянов са инициатори на отбелязването на 1 февруари като Ден на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България.

Денят на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим бе отбелязан с възпоменателна церемония пред Мемориала на жертвите на комунизма в парка на НДК. Много хора поднесоха венци и цветя. Президентът Росен Плевнелиев произнесе слово, в което напомни какво се е случило преди 70 години и как се е отразило то на България:

Първи февруари не е ден, в който отбелязваме зверствата и престъпленията на един тоталитарен режим, а е ден на признателност и почит към жертвите на комунизма. Наша отговорност е да помним делото и идеалите на всички онези, чиито мечти и стремежи са били винаги недокоснати от Желязната завеса - тези, с които се гордеем и които днес почитаме. Поклон пред светлата им памет!

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна