Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален траур в памет на д-р Желю Желев

| обновено на 01.02.15 в 14:58

Днес е ден на национален траур по повод кончината на първия демократично избран президент на Република България за периода 1990-1997г. д-р Желю Желев. В негова памет националните флагове на държавните институции ще бъдат свалени наполовина.

Припомням, Д-р Желев почина внезапно в петък на 79-годишна възраст. Поклонението пред телените останки на д-р Желю Желев ще започне от 12.00 часа в Патриаршеския храм „Св. Александър Невски” в столицата.Опелото ще бъде отслужено от патриарх Неофит. Слово ще произнесе държавният глава Росен Плевнелиев.

Президентът ще участва и във възпоменателната церемония по случай Деня на почит към паметта на жертвите на комунистическия режим в България. Припомням, един от инициаторите за това, на 1 февруари да се почита паметта на регенти, депутати, офицери, министри, и общественици, станали жертви на Първи състав на т. нар. Народен съд преди точно 70 години, е д-р Желю Желев. 

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев също ще присъства на церемониятапред Мемориала на жертвите на комунизма в парка пред Националния дворец на културата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна